Snelheid te laag bij KPN Glasvezel? Doe de check! | KPN Community (2024)

Je hebt eindelijk een snelle 1 of 4 Gbit/s glasvezelverbinding van KPN. Maar de snelheid is toch te laag?Loopdan deze checklist door voor hulp en oplossingen.

Inhoud

  • Wifi vs. ethernet
  • Het begin: snelheidstests
    • Speedtest
  • Controleer je computer
    • Ethernetpoort, Ethernetadapter,Netwerkkaart
    • Kabelcheck
    • Software
  • Controleer je modem
  • Herstart/Reset apparatuur
  • Wat als de internetsnelheid laag blijft?
    • Bekabeld niet goed
    • Bekabeld goed, wifi traag

Wifi vs. ethernet

Heb je een lagere snelheid dan verwacht? Kijk dan altijd eerst naar je bekabelde internet (ethernet).Pas als je zeker weet dat de bekabelde snelheid goed is kun je kijken naar een te lage wifisnelheid.

Het begin: snelheidstests

Startpunt is het doen van meerdere snelheidstests. Dan weet je wat je nu haalt, en heb je een vergelijkingspunt.

Om een realistisch beeld van je internetsnelheid te krijgen doe je minimaal 10 metingen, verspreid over 3 tot 7 dagen. Zorg ervoor dat er ook minimaal een uur tussen de afzonderlijke metingen zit. Doe de tests vanaf een computer diemet een rechtstreekse kabel verbonden is met je modem.

Zorg ook dat eventuele tv-ontvangers zijn uitgeschakeld en dat niemand anders in huis iets met internet doet op het moment van de test. En, ook heel belangrijk, zorg dat je test met een computer diezelf ook de 1 of 4 Gbit/s snelheid aankan.

De KPN Speedtest maakt gebruik van de snelheidstest van Ookla. Dit is een onafhankelijke derde partij, en een test die geschikt is voor hoge snelheden. Met de knop hieronder kun je de speedtest online doen. Dit geeft een goede indicatie van je snelheid.

Speedtest

Tip:
Wil je de uitgebreide tests doen, download dan de Ookla Speedtest app voor je computer:

Windows App | MacOS App

Deze applicaties zijn geoptimaliseerd voor een hogere internetsnelheid. De webvariant wordt beperkt door o.a.. de browser-software, plug-ins in de browser en veiligheid/anti virus software die je actief hebt.

Voor de techneuten is er ook een CLI- versie voor macOS en Linux/BSD variantbeschikbaar.

Goed om te weten: De maximaal haalbare snelheid zal bij het 4Gbit/s abonnement in de praktijk rond de 3940 Mbit/s liggen. Dit komt omdat het opzetten van de verbinding ook data verbruik met zich meebrengt (overhead).

Haal je met desnelheidstest een te lagesnelheid? Volg dan de rest van de stappen in dit artikel.

Lees hier meer over de verschillende soorten snelheden, en wanneer deze te laag is:

Type snelheidUitlegMeten
Geadverteerde download- en uploadsnelheidDe maximale tot-internetsnelheid zoals gecommuniceerd op o.a. kpn.com behorende bij het gekozen pakket.De geadverteerde snelheid is de snelheid die hoort bij je pakket, eventueel beperkt door de maximale snelheid op een adres. Je meet deze snelheid dus op dezelfde manier als de maximale snelheid.
Maximale download- en uploadsnelheidDe maximale internetsnelheid op basis van de technische mogelijkheden op een adres eventueel beperkt door de snelheid opgenomen in het contract van de afgenomen dienst.90% van de maximale snelheid moet tenminste in 1 van de 10 uitgevoerde metingen gemeten worden.
Normaliter beschikbare download- en uploadsnelheidHoger dan 85% van de maximale download- en uploadsnelheid.De normaliter gemeten snelheid moet in 8 van de 10 metingen gehaald worden.
Minimale download- en uploadsnelheidHoger dan 75% van de maximale download- en uploadsnelheid.De minimale snelheid moet in alle metingen beschikbaar zijn.

Controleer je computer

Begin altijd met het checken van je computer. Zodat je zeker weet dat deze de snelheid aankan. En er ook niet op de achtergrond iets draait dat bandbreedte gebruikt.

Ethernetpoort, Ethernetadapter,Netwerkkaart

Deze termen worden allemaal wel gebruikt, en er wordt vaak ook hetzelfde mee bedoeld.

Je computer heeft een netwerkkaart om met andere netwerken te kunnen praten. Op die netwerkkaart zitten verschillende netwerkadapters voor de verschillende soorten verbindingen. De ethernetadapter is degene die zich bezighoudt met een bekabelde verbinding. Aan die ethernetadapterzit de ethernetpoort. En dat is waar je de kabel inplugt.

Zorg ervoor dat jouw computer beschikt over minimaal een 1 Gbit/s ethernetadapter. En overeen 10 Gbit/s ethernetadapterals je optimaal gebruik wilt maken van een 4 Gigabit abonnement.

Sommige computers hebben geen ethernetpoort maar alleen USB. Hier kun je dan een Ethernet to USB adapter op aansluiten zodat je alsnog bekabeld internet kunt gebruiken. Let er in dat geval op dat jeethernet to USB adapterde snelheid ook ondersteunt.

Heb je de beschrijving van je computer nog, dan kun je daar vaak in nalezen wat de snelheden van de netwerkadapters zijn. Heb je die niet (meer)? Dan kun je dit ook in je computer zelf opzoeken. Gebruik daarvoor de onderstaande stappenplannen.

Windows 10:

  1. Klik op ‘Start
  2. Klik op ‘Instellingen’ (⚙)
  3. Klik op ‘Netwerk en Internet
  4. Klik in het linkermenu op ‘Ethernet
  5. Klik aan de rechterkant op ‘Adapteropties
  6. Dubbelklik op het icoon van je netwerkverbinding. Dit is degene waarbij Ethernet staat. Het kan zijn dat je meerdere ziet staan met een rood kruis. Deze kun je negeren, deze adapters zijn niet verbonden.
  7. Je krijgt een pop-up te zien. Op die pop-up zie je achter ‘Snelheid’, de snelheid staan waarop je netwerkkaart nu ingesteld staat. Als hier 1 Gbps of 10 Gbps staat, dan zit jegoed voor (respectievelijk) een 1 Gigabit en 4 Gigabit abonnement.

Staat hier een lagere waarde? Dan kan je netwerkkaart de snelheid niet aan.Kijk dan of je netwerkkaart ingesteld kan worden op een hogere snelheid. Volg daarvoor deze stappen.

  1. Herhaal stap 1 t/m 5 van hierboven.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het icoon van je netwerkverbinding en kies ‘Eigenschappen
  3. Je krijgt een pop-up te zien.Klik, bovenaan, op de knop 'Configureren
  4. Je krijgt een nieuwe pop-up. Ga hier naar het tabblad ‘Geavanceerd
  5. Zoek in het linkervenster ‘Speed & Duplex’ en klik hierop.
  6. Rechts onder de kop 'Waarde’ staat een uitvouwmenu. Klik hierop. Je ziet dan alle snelheden die jouw netwerkkaart aankan.
    Je kunt hier dan een van deze waardes kiezen. Maar meestal is het beter om te kiezen voor ‘Auto Negation’. De kaart zal dan zelf de beste snelheden kiezen gebaseerd op de verbinding.
  7. Heb je wijzigingen gedaan, bevestig dit met OK, en dan nog een keer OK in de andere pop-up.

Windows 11:

  1. Klik met de rechtermuisknop op de Startmenuknop. Kies voor ‘Instellingen’.
  2. Klik links op ‘Netwerk en Internet
  3. Klik in het middenonderaan op ‘Geavanceerde netwerkinstellingen
  4. Kies je ethernetadapter en klik hierop. Er opent een uitvouwmenu. Zoek de regel ‘Linkspeed’ en kijk wat er achter staat. Dit is de snelheid waarop je netwerkkaart nu ingesteld staat. Als hier 1 Gbps of 10 Gbps staat, dan zit jegoed voor (respectievelijk) een 1 Gigabit en 4 Gigabit abonnement.

Staat hier een lagere waarde? Dan kan je netwerkkaart de snelheid niet aan.Kijk dan of je netwerkkaart ingesteld kan worden op een hogere snelheid. Volg daarvoor deze stappen.

  1. Herhaal stap 1 t/m 4van hierboven.
  2. Zoek de regel ‘Meer adapteropties’ en klik op de knop ‘bewerk
  3. Je krijgt een pop-up te zien.Klik, bovenaan, op de knop 'Configureren
  4. Je krijgt een nieuwe pop-up. Ga hier naar het tabblad ‘Geavanceerd
  5. Zoek in het linkervenster ‘Speed & Duplex’ en klik hierop.
  6. Rechts onder de kop 'Waarde’ staat een uitvouwmenu. Klik hierop. Je ziet dan alle snelheden die jouw netwerkkaart aankan.
    Je kunt hier dan een van deze waardes kiezen. Maar meestal is het beter om te kiezen voor ‘Auto Negation’. De kaart zal dan zelf de beste snelheden kiezen gebaseerd op de verbinding.
  7. Heb je wijzigingen gedaan, bevestig dit met OK, en dan nog een keer OK in de andere pop-up.

MacOS

  1. Kies in je Mac Apple-menu voor'Systeeminstellingen'
  2. Klik op ‘Netwerk’ in de linkerkolom
  3. Kijk rechtsonder ‘Actieve voorzieningen’ en selecteer je ethernetadapter
  4. Zoek het kopje ‘Ethernet’ en daaronder de regel ‘Mediasubtype’.
    Als hier 1 Gbps of 10 Gbps staat, dan zit jegoed voor(respectievelijk) een 1 Gigabit en 4 Gigabit abonnement.
    Staat hier ‘automatische selectie’ dan kiest de netwerkadapter zelf de snelheid gebaseerd op de verbinding.

Staat hier een lagere waarde? Dan kan je netwerkkaart de snelheid niet aan.Kijk dan of je netwerkkaart ingesteld kan worden op een hogere snelheid. Volg daarvoor deze stappen. Deze kun je ook gebruiken om te kijken of ‘automatische selectie’ wel hoog genoeg is.

  1. Herhaal stap 1 t/m 3
  2. Klik op ‘Details
  3. Klik op ‘Hardware
  4. Klik op ‘Configureer’ en dan ‘Handmatig
  5. Klik op ‘Snelheid’ en maak je keuze

Kabelcheck

Als je netwerkadapter de snelheid ondersteunt, kijk of je netwerkkabels goed zijn.

Gebruik minimaal een Cat 5e kabel voor het 1 Gigabit abonnement.Als je gebruik gaat maken van het 4 Gbit/s abonnement heb je ethernetkabels nodig die geschikt zijn voor deze snelheden. Alleen Cat 6(tot 55 meter) enCat 6A(tot 100 meter) kabels garanderen deze snelheden.

Software

Je ethernetadapter ondersteunt de snelheid, en je kabels zijn goed. Maar je meet nog steeds een te lage snelheid? Check dan nog deze dingen:

  • Heb je een VPN aanstaan? Zo ja, zet deze uit.
  • Check of je computer in de achtergrond dingen aan het downloaden is. Of misschien juist bestanden uploadt voor een back-up. Zo ja, pauzeer dit.
  • Zorg dat je besturingssysteem up to dateis.

Herhaal dan de speedtest om te zien of het resultaat beter is. Zo niet, dan gaan we nu kijken naar het modem.

Controleer je modem

De Box 12, V10 , V10A en FRITZ!Box die wij leveren kunnen 1 Gbit/s aan.Heb je een ouder modem dan dit, kijk dan of deze omgewisseld kan worden voor een nieuwer model.

Maar, deze modems kunnen geen 4 Gbit/s aan.Bestel je het 4 Gbit/s abonnement? Dan krijg je van ons een nieuw modem: de KPN Box 14. Dit modem krijg je alleen als je kiest voor 4 Gbit/s internet.

Gebruik je een FRITZ!Box? De huidige FRITZ!Boxen zijn niet geschikt voor 4 Gbit/s. Binnenkort komt er een FRITZ!Box beschikbaar die deze snelheden wel aan kan.

Controleer ook of je modem rechtstreeks is aangesloten op je aansluitpunt.

Bij een glasvezelverbinding zal dit over het algemeen ook zo zijn. Bij een koperverbinding (xDSL) kan het zijn dat je hoofdaansluiting verbonden is met aanvullende aansluitpunten elders in je huis. Zorg in dat geval dat je modem op de hoofdaansluiting zit.

Herstart/Reset apparatuur

Heb je de checks hierboven doorlopen en blijf je een lage internetsnelheid houden?

  • Herstart je modem en computer

Als dit niet (voldoende) helpt,

Let op: eventuele eigen aanpassingen, zoals wijzigingen in de wifi-instellingen, port forwards, etc.gaan verloren. Meer informatie over hoe je deze instellingen weer aanpast vind je in onze Kennisbank per modem uitgelegd.

Doe opnieuw een speedtest om te kijken of de snelheid is verbeterd.

Wat als de internetsnelheid laag blijft?

Bekabeld niet goed

Als alles gecheckt is en de snelheid is bekabeld toch niet goed, dan kan een monteur nodig zijn. Meestal ligt het aan iets in je eigen huis, dus check alles goed. Kom je er toch niet uit bel ons op 0800-0402 (gratis)dan helpen we je verder.

Bekabeld goed, wifi traag

Als de snelheid bekabeld op orde is, maar de wifi blijft achter, check dan ons artikel over slechte wifi.

Kernpunten voorwifi zijnBereik enVerstoring.

  • Bereik: als jouw modem het enige wifipunt in je huis is, en je zit op zolder, dan zal de wifi niet goed zijn.
  • Verstoring: als je in een ouder huis in een drukke buurt woont zijn er vaak veel andere wifinetwerken in de buurt die storing kunnen geven.

Kijk bij wifiproblemen dan ook goed naar hoeveel wifipunten je in huis hebt en waar ze staan. Doorloop eventueel deWifi Managerom instellingen te optimaliseren.

Heb je zelf niet-KPN wifipunten aangeschaft?Kijk of deze hoge snelheden ondersteunen en of ze goed onderling samenwerken. Het kan,bij gebruik van niet-KPN wifipunten, ook helpenom de wifi op je Experia/KPN Box uit te zetten.

Let op: bestaande klanten die overgaan naar 4 Gigabit

Heb je SuperWifi 2 in gebruik? Dan kan je deze gewoon blijven gebruiken in combinatie met de Box 14. Wel is het belangrijk dat je de SuperWifi een reset geeft. Je kunt ze daarna opnieuw installeren.

De SuperWifi 1 en de Experia Wifi werken niet in combinatie met de Box 14.Heb jij SuperWifi punten nodig om wifidekking door het hele huis te krijgen? Dan kun je via apparatuurvoorthuis.kpn.com met €38 korting per stuk SuperWifi 2 kopen (maximaal 3 stuks).

Nadat je jouwabonnement hebt aangepast naar 4 Gbit/s ontvang je een bevestigingsmail met daarin een vouchercode voor de korting.

Snelheid te laag bij KPN Glasvezel? Doe de check! | KPN Community (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated:

Views: 5979

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.