Auton käyttökustannukset ja polttoainekulut (2023)

Harkitsetko uuden auton ostamista? Tai mietitkö, voisiko julkinen liikenne olla halvempaa kuin autoilu? Auton omistamisesta tulee paljon kuluja. Kätevä oppaamme auttaa sinua laskemaan, kuinka paljon autosi maksaa.

Auton käyttökustannukset ja polttoainekulut (1)

Ajokustannustyypit

Juoksevat kulut

Auton todellisen käytön päivittäiset kustannukset. Tämä sisältää bensiinin ja huollon.

Pysyvät maksut

Auton omistamiseen ja käytössä pitämiseen liittyvät kulut. Sinun on maksettava nämä riippumatta siitä, käytätkö autoa vai et. Tämä sisältää esimerkiksi verotuksen.

Tässä artikkelissa:

 • Polttoaine
 • Renkaat
 • Huolto ja MOT
 • Työ- ja varaosat
 • Pysäköinti ja tiemaksut
 • Autovero
 • Vakuutus
 • Pääoman hinta
 • Poistot
 • Erittely kansi
 • Kilometrejä vaativa


Auton käyttökustannukset ja polttoainekulut (2)

Juoksevat kulut

Polttoaine

On 4 tekijää, jotka vaikuttavat sinuunpolttoaineen hintaper mailia:

 • Polttoaineen hinta
 • Polttoainetyyppi
 • Auton hyötysuhde (polttoaineenkulutus)
 • Tapa, jolla ajat

Diesel on kalliimpaa kuin bensiini, mutta saat enemmän maileja gallonaa kohden. Mutta mitä suurempi hintaero on, sitä kauemmin kestää dieselin ostamisesta aiheutuneiden lisäkustannusten palautuminen. Sinun tulee olla paljon kilometriä ajanut kuljettaja, jotta dieselistä tulee bensiiniä edullisempi vaihtoehto.

Pumppujen hinnat vaihtelevat melko paljon eri puolilla maata ja merkkien välillä. Tutustu alueesi halvimpiin ja tee ostoksia, kun olet poissa kotoa.

(Video) Sähköautotietoisku 16.11.2021 - Kaustisen seutukunta - Kyytiin2

Kuinka laskea polttoainekulut kilometriä kohden

Mailin hinta (penniä) = litraa x polttoaineen hinta / mailien lukumäärä

Vuosittaiset käyttökustannukset (muunnettu pueiksi) = kilometrikulut x keskimääräinen kilometrimäärä / 100


Takaisin alkuun

Renkaiden vaihtokulut

Neljässä vuodessa auto voi käydä läpi täydellisen sarjan uusia renkaita. Kun lasket renkaiden vaihtokustannuksia, ota huomioon venttiili, tasapaino ja vanhan renkaan jätehuoltomaksu. Renkaiden ostaminen voi myös auttaa pitämään kustannukset kurissa, sillä päämyyjät ovat kalliimpia.

Sinun tulee ottaa huomioon myös muut vaihtotarvikkeet, kuten tuulilasinpyyhkimien sulat.

Kuinka arvioida varaosien käyttökustannukset

Vuosittaiset käyttökustannukset = kaikki autoa varten ostetut tuotteet yhteensä

Mailihinta (penniä) = kokonaiskustannukset / auton vuosikilometrimäärä x 100


Takaisin alkuun

Huolto ja MOT kulut

Jos autosi on yli 3 vuotta vanha, se vaatii vuosittaisen katsastustarkastuksen. Tämä on lakisääteinen vaatimus ja varmistaa, että autosi pysyy ajokuntoisena.

Autosi huolto ei ole lakisääteistä, mutta se on erittäin suositeltavaa. Vaikka se maksaa rahaa, palvelu voi tehdä autostasi tehokkaamman ja auttaa myös ilmoittamaan ja korjaamaan näppylöitä ennen kuin ne muuttuvat suuremmaksi - ja kalliimmaksi - ongelmaksi.

Kuinka laskea kulumisen käyttökustannukset

Vuosittaiset käyttökustannukset = vuosihuoltolaskusi

Mailihinta (penniä) = huoltolasku / vuosittainen auton kilometrimäärä x 100


Takaisin alkuun

Työ- ja varaosakustannukset

Korjaamot voivat veloittaa työvoimakustannuksia normaalin huollon ja osien vaihdon kattamiseksi. Työvoimahinnat vaihtelevat paljon riippuen siitä, missä maassa olet, myös tuotemerkein.

Auton osia, jotka on ehkä vaihdettava säännöllisesti normaaleissa ajo-olosuhteissa, ovat jarrumateriaalit, öljyt, suodattimet, polttimot ja pyyhkimet. Joskus saattaa kuitenkin olla tarpeen vaihtaa suurempi osa, kuten pakoputki.

Kuinka laskea työ- ja osien käyttökustannukset

Vuosittaiset käyttökustannukset = kaikki autoa varten ostetut tuotteet yhteensä

Mailihinta (penniä) = kokonaiskustannukset / auton vuosikilometrimäärä x 100


Takaisin alkuun

Pysäköinti ja tiemaksut

Tämä vaihtelee sen mukaan, missä asut ja kuinka käytät autoasi. Kaupungin pysäköintialueille pysäköiminen voi maksaa vain muutaman kilon siellä täällä. Se voi kuitenkin olla suuri säännöllinen kustannus, jos työmatkasi sisältää maksullisen tien tai pysäköit autosi aseman pysäköintialueelle ja saat junan töihin.

Tarkista, kuinka paljon työmatka maksaa, ennen kuin päätät, käytätkö autoa vai julkista liikennettä.Meillä on tietoa aiheestaLontoon vähäpäästöinen vyöhykejaDart Charge.

Takaisin alkuun

Pysyvät maksut

Autovero

Maaliskuun 2001 ja huhtikuun 2017 välisenä aikana rekisteröidyt autot

Autovero perustuu tuotetun hiilidioksidin määrään (perustuu V5C-rekisteröintiasiakirjassa esitettyihin virallisiin lukuihin).

Huhtikuun 2017 jälkeen rekisteröityjä autoja

Upouuden auton ensimmäisen vuoden hinta perustuu CO2:een; muttavakiohintaon sama kaikille autoille paitsi nollapäästöisille.

Autoista, joiden listahinta on yli 40 000 puntaa, peritään lisämaksu 5 vuoden ajan ensimmäisen vuoden jälkeen.

Kuinka laskea verokulut

Vuosittaiset käyttökustannukset = autoverolasku

Mailien hinta (penniä) = verolasku / vuosittainen auton ajokilometrimäärä x 100


Takaisin alkuun

Vakuutus

Jotta saat auton tielle, sinun on otettava se vakuutus. Auton valitseminen alemmasta vakuutusryhmästä tarkoittaa alhaisempia vakuutusmaksuja, kuten myös rajoitetun vakuutuksen valitseminen.

 • Kolmas osapuoliVakuutus on vähimmäisvaatimus, mutta se tarjoaa vain perusturvan – muun omaisuuden vahingot tai muiden vammat, joissa sinun on todettu olevan syyllinen. Ajoneuvon korjaukset, varkaudet tai tulivauriot eivät kata.
 • Kolmannen osapuolen tulipalo ja varkausvakuutus antaa saman perusturvan sekä suojan tulipalon tai vahingon varaltavarkaus.
 • Täysin kattavasisältää korvauksen oman ajoneuvosi vahingoista ja usein myös muita etuja.

Hanki tarjouksia vertailemalla eri vakuutustyyppejä, sillä täyskaskovakuutus voi joskus olla halvempi, jopa vanhemmalla autolla.

Kuinka laskea vakuutuskulut

Vuosittaiset käyttökulut = vuosivakuutuslaskusi

Mailin hinta (penniä) = vakuutuslasku / vuosittainen auton kilometrimäärä x 100


Takaisin alkuun

Lainan korko ja pääomakustannukset

Kun ostat uuden auton, maksat etukäteen tai lainaat rahaa. Jos tarvitset lainaa auton ostoon (oli sitten laina tai rahoitussuunnitelma), muista ottaa huomioon korot ja muut kulut.

Jos käytät käteistä, tulee huomioida myös kaikki korot, jotka olisit muuten voinut ansaita rahalle säästämällä sitä.

Poistot

Poistot – arvon aleneminen ajan myötä – on helppo jättää huomiotta, mutta se on todennäköisesti yksi suurimmista kuluista.

Uudemmat tai kalliimmat autot maksavat sinulle todennäköisesti enemmän poistoja, mutta autosta riippumatta voit minimoida ne seuraavasti:

 • Pidä autosi hyvässä ja puhtaassa kunnossa.
 • Pienet korjaukset hoituvat.
 • Kilometrimäärä pysyy alhaisena.
 • Huollon järjestäminen valmistajan aikataulun mukaan.
 • Kattavan palvelukirjanpidon pitäminen.
Kuinka laskea poistokustannukset

Vuosittaiset poistot = (Arvo ostohetkellä - Nykyinen arvo) / Omistusvuodet

Mailihinta (penniä) = poistot / vuosittaiset auton ajokilometrit x 100


Takaisin alkuun

Erittely kansi

Vaikka se ei ole välttämättömyys, suojapeite on erittäin suositeltavaa mielenrauhan vuoksi. Kustannukset maksavat itsensä takaisin, kun joudut jumiin matkalla johonkin tärkeään.

Vikaturvamme tarjoaa 24/7 tiepalvelua, jos autosi hajoaa. Yritämme korjata sen tien varrella ja jos emme pysty, viemme sinut ja ajoneuvosi lähimpään korjaamoon. Valitsemastasi suojaustasosta riippuen voimme tarjota myös jatkomatkan loppumatkasi ajaksi.

Katso meidänvikasuoja.

Takaisin alkuun

Kilometrejä vaativa

HMRC määrittää hyväksytyt kilometrihinnat, ja ne tarkistetaan ajoittain. Jos etsitkilometrikulut tai kilometrimaksut, sinun tulee tarkistaa heidän sivustonsa.

Se, kuinka paljon työnantajasi antaa sinulle oman auton käytöstä yritystoimintaan, riippuu työnantajasta ja on neuvottelukysymys olosuhteiden vaihteleessa.

FAQs

Auton käyttökustannukset ja polttoainekulut? ›

Polttoainekustannukset vuodessa auton ylläpitokustannuksiin yhdistettyinä Bensan hinta on nyt noin 1,9 € per litra. Autollani ajetaan lähinnä maantiellä, jolloin kulutus on 6-8 litraa per sata kilometriä. Ajoa on suurin piirtein 20 000 km vuodessa.

Paljonko menee rahaa autoon kuukaudessa? ›

Vastaajista 14 % arvioi auton käyttökustannusten olevan alle 100 euroa kuukaudessa. Vajaa neljännes (23 %) arvioi niiden asettuvan 101 ja 200 euron väliin ja käytännössä yhtä moni (22 %) 201-500 euron välimaastoon. Vastaajista 5 % arvioi autoilunsa kustannuksiksi yli 500 euroksi kuukaudessa.

Paljonko auton omistaminen maksaa kuukaudessa? ›

Saman suuntaisiin tuloksiin päädyttiin LähiTapiolan 2020 teettämässä Arjen Katsaus -kyselyssä. Tulokset ovat selkeät: Ihmiset eivät yleensä laske autoilunsa kustannuksia oikein. Todellisuudessa auton kustannukset ovat auton iästä ja mallista riippuen keskimäärin 200€ – 500€ kuukaudessa.

Paljonko on kokonaiskustannus autosta kuukaudessa vuodessa? ›

Vuoden autoilun laskennallinen kokonaiskustannus on 6 908,53 euroa. Hintaa toki laskee se, jos omistaja huoltaa autoaan itse, vaihtaa renkaat omatoimisesti tai ostaa autonsa käteisellä. Kuukaudessa edullisellekin autolle tulee helposti hintaa 500 euroa. Tässä laskelmassa kuukausihinnaksi muodostui 575,71 euroa.

Millä autolla on halvin ajaa? ›

Erot eri käyttövoimavaihtoehtojen välillä ovat loppujen lopuksi yllättävän pieniä. 15 000 km vuodessa ajosuoritteella bensiini on kaikkien merkkien osalta halvin vaihtoehto. Niiden automerkkien osalta, joista on olemassa kaasuversio, maakaasu on halvin vaihtoehto 30 000 km vuodessa suoritteella.

Miksi autoa ei kannata ostaa käteisellä? ›

Auto lisäkuluitta käteisellä

Autoa ei silti välttämättä kannata hankkia käteisellä, vaikka sellaiseen järjestelyyn olisikin mahdollisuus, koska rahalle voi ilmaantua muutakin käyttöä. Lisäksi auton arvo laskee vääjäämättä: uuden auton jälleenmyyntiarvosta häviää noin puolet ensimmäisten kolmen käyttövuoden aikana.

Paljonko ajettu auto kannattaa ostaa? ›

Yleisesti sanottuna paras hinta-laatusuhde on noin kolmevuotiaalla autolla, jolla on ajettu noin 100 000 kilometriä.

Paljonko auton ylläpito maksaa vuodessa? ›

Auton ylläpitoon on hyvä varata vähintään 1200 euroa per vuosi, bensakulujen lisäksi. Hyvä nyrkkisääntö on, että ainakin 100 euroa kuussa auton ylläpitoon kuluu, vaikka sillä ei ajaisi omaa pihaa kauemmas. Auton hankintaa kannattaa siis harkita, ellei ajoneuvon kuluihin halua panostaa.

Kannattaako auto maksaa kokonaan? ›

Iso osa autoilijoista on sitä mieltä, ettei autoa kannata koskaan hankkia rahoituksen kautta, mutta mielestäni asia ei ole oikeasti noin itsestään selvää. Auton voi hankkia rahoituksella, jos tarjottava sopimusmalli on hyvä. Jos rahoitusjärjestely on hyvä, tällöin se voi olla jopa taloudellisestikin kannattava valinta.

Paljonko maksaa liikennevakuutus autoon? ›

Auton vakuutus maksaa keskimäärin noin 140,00 € – 1 350,00 € vuodessa riippuen auton merkistä, mallista, sylinteritilavuudesta sekä vakuutuksen laajuudesta.

Paljonko autovakuutus maksaa kuukaudessa? ›

Autovakuutuksen maksavat Suomessa kodinplazan mukaan noin 140,00 € – 1 350,00 € vuodessa riippuen auton merkistä, mallista, sylinteritilavuudesta sekä vakuutuksen laajuudesta.

Paljonko autoon kannattaa sijoittaa? ›

Tulosten mukaan auton hankkimista lähitulevaisuudessa harkitsevat suuntaavat yleisimmin katseensa hintaluokan 10 000-20 000 euroa ajoneuvoihin (27 prosenttia vastaajista), joskin isoja yleisöjä kiinnostavat myös hintaluokat 5 000-10 000 euroa (19 %) ja alle 5 000 euroa (18 %).

Millä autolla eniten ajettu? ›

Yleisin auto, jolla on ajettu 300 000–800 000 kilometriä on Volvo. Mercedes-Benz vie kärkipaikan, kun tarkastellaan yli puoli miljoonaa kilometriä ajettuja autoja.

Onko hybridissä järkeä? ›

Ladattavalla hybridillä ajaminen on kalliimpaa kuin dieselillä, mutta halvempaa kuin bensiinillä. Ladattava hybiridi tulee kalleimmaksi, jos vuodessa ajaa vain 15 000 kilometriä. Silloin Vernen mukaan viiden vuoden ajanjaksolla hybridin vuosikulut ylittävät 7 000 euroa muiden menopelien jäädessä rajan alle.

Onko nyt järkeä ostaa sähköauto? ›

Lyhyt vastaus: kyllä kannattaa, sähköautoilu on nyt yli puolet halvempaa kuin bensa- tai diesel. Tässä artikkelissa käymme tarkasti läpi mitä sähköautoilu maksaa verrattuna dieselin, hybridin tai bensa-auton käyttöön.

Milloin kannattaa ostaa hybridi? ›

Hybridi on hyvä valinta, kun ajat ajomatkasi ovat pääosin pidempiä matkoja eikä sinulla ole mahdollisuutta ladata autoa. Valitsemalla hybridin polttomoottoriauton sijaan säästät polttoainekuluissa ja pienempien päästöjen myötä myös ajoneuvoverossa.

Paljonko autosta tulee kuluja? ›

Auton korjaus- ja huoltokustannukset

Autovakuutuksen maksavat Suomessa kodinplazan mukaan noin 140,00 € – 1 350,00 € vuodessa riippuen auton merkistä, mallista, sylinteritilavuudesta sekä vakuutuksen laajuudesta. Op:n artikkelin mukaan ”Toyota Avensiksen huolto-ohjelman mukaan auto pitää huoltaa 15 000 km:n välein.

Paljonko ihminen tarvitsee rahaa kuukaudessa? ›

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla alle 45-vuotiaan yksinasuvan välttämättömät kulut ovat tutkimuksen mukaan noin 1 380 euroa, kun taas kahden vanhemman ja kolmen teinin perheessä välttämättömiksi koettuihin kuluihin uppoaa noin 4 250 euroa. Muualla Suomessa summat vaihtelevat noin 1 130 eurosta 3 770 euroon kuukaudessa.

Paljonko suomalainen käyttää rahaa kuukaudessa? ›

Esimerkiksi kolmekymppisen, kaksilapsisen perheen eläminen maksaa Suomessa arviolta 2800 euroa kuussa. Arkimenoihin on budjetoitu tässä 1400 euroa, joista ruokaan reilu 700 euroa. Asumiseen on varattu hieman vajaa 800 euroa ja liikkumiseen 30-450 euroa riippuen välineestä.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated: 30/10/2023

Views: 5405

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.